Så handskas du med en svullen mage | Maxa Din Förbränning

Så handskas du med en svullen mage

svullen-mage-fore-efter1

Före -> Efter – läs om Angelicas fantastiska resa från svullen mage till platt mage

“Det är så himla skönt att äntligen trivas i sig själv igen och framför allt känna igen min kropp! Inte bara utseendemässigt utan inombords också.”

Uppsvälld mage, IBS och magsmärtor blir allt vanligare. Ofta är det en stor motivator till att förändra sina matvanor. Här ska du få läsa om Angelicas förändring från konstant smärta och en frustrerade svullnad – till en fastare mage utan smärta och svullnad.

Känns det bekant med en mage som bråkar? Förhoppningsvis ger detta inlägget dig ett eller två tips för att ni ska sluta fred.

Svullen mage – trots att inga tester visar på något fel

Angelica sökte min hjälp för att få ordning på sitt missnöje med magen. Både för att bli kvitt smärtan men också för att bli vän med hur den såg ut i spegeln. Magen gjorde konstant ont och var svullen samt reagerade dåligt på nästan all mat.

Trots att alla sjukhustester inte visade något fel så gjorde det fruktansvärt ont. Och att leva med en smärtande mage bryter ner den starkaste.

För att bli kvitt smärtan hade Angelica börjat undvika flera råvaror. Till slut fanns det inte mycket kvar att äta för henne. Tillsammans antog vi därför utmaningen att återinföra fler råvaror i hennes kost, samtidigt som vi fick ordning på hennes smärtsamma mage.

Första steget – hitta vad som triggar svullnaden

Felsökningen drog igång med att försöka kartlägga vilka råvaror som magen faktiskt accepterade. I den processen noterade jag också den konstanta stressen Angelica levde med, både i yrkeslivet och över situationen med magen. Det fanns en påtaglig rädsla att nästan all mat skulle orsaka smärta. Angelica stressade också över att magen inte blev bättre tillräckligt fort.

“När vi började var jag inte bekväm i hur kroppen kändes samt stressen som påverkade magen och vikten. Och hur allt kretsade kring magen”, var Angelicas egna beskrivning innan projekt #vågaät startade.

Det första vi tillsammans försökte kartlägga var vad som triggade smärtan. Felsökningsprocessen går vanligtvis till som följande:

  • När, på vad (vilka råvaror) och i vilken situation uppkom smärtan?
  • Var det under stressiga dagar?
  • Var det samma livsmedel som orsakade smärtan gång på gång?

Glöm inte bort att kliniskt testa för sjukdomar

Parallellt med detta skickade jag tillbaka henne till sjukvården för att testa intoleranser såsom gluten, inflammationer och för sjukdomar såsom Crohns sjukdom.

Då testerna inte kunde påvisa några fysiologiska fel skiftade vi fokus till att bearbeta den mentala aspekten av kronisk smärta. Målet var att försöka hitta en hållbar strategi till att sänka stressen kopplat till mat.

Att få ont av något så basalt som att äta är en gigantiskt stress och då är det lätt att smärtan blir självuppfyllande. Vi återinförde bland annat tydliga rutiner på att vanlig mat skulle ätas i lugn och ro. Det skulle inte bli några fler 10-minuters lunchraster.

Lösningen: Nya rutiner, bra mat, god självinsikt och hårt arbete

Självklart var inte alla dagar matmässigt identiska. Råvaror så som exempelvis havregryn, bär, kvarg, quinoa, fisk, ris, köttfärs, kyckling, skaldjur, rotfrukter, linser, viltkött, quorn och casein fanns på menyn.

Hemligheten sitter i vanlig hederlig mat i kombination med att inte låta kroppens stresshormon skena iväg. Här hjälper bland annat träning och att spendera tid på sånt som får en att må bra – såsom familj, vänner eller hobbyn.

Så genom att bilda nya rutiner, självinsikt, hårt arbete samt en näringsrik och hållbar kostplan lyckades Angelica vända på det som en gång verkade helt omöjligt för henne. Hon gick från en strulig och uppsvälld mage till en lugn och platt mage.

Hur mår Angelica idag?

Efter ett par månader fick jag ett meddelande från Angelica som jag blev riktigt stolt över. Hon har uppdaterat sig själv till en bättre version som hon själv trivs med. Och att själv vara nöjd är det viktigaste.

På frågan vad hon trodde allra mest låg bakom framgången fick jag följande svar från Angelica:

“Jag vet inte men jag var väldigt fast besluten om förändring. Rutinerna har gjort mig väldigt peppad och rutiner mår min mage uppenbarligen bra av. Planering, planering oavsett om det är mat eller jobb eller övrigt. Börjat springa oftare och försöker köra igenom hela kroppen med styrka också. Satte vårruset som ett mål och slog min tid från i fjol. Jag sover även gott om nätterna.

Trots att jag vart och är i sorg så har jag motiverat mig ändå. När jag märkt att det ger resultat så är det ännu lättare att fortsätta. Jag har fått tillbaka min storlek på jeans och unnat mig nya. DIN hjälp har vart en stor del också och ditt pepptalk. Ibland när jag är orolig över magen så ser jag dina fraser framför mig så som: ”men vad är du rädd för?” eller ”bestäm dig för att allt är möjligt”, och så kör jag bara.”

Självklart fick vi inte de här resultaten över en natt. Med tanken på att det tagit henne så många år att komma till den punkten med magen så är hennes förändring på 9 månader väldigt imponerande.

svullen-mage-fore-efter2

Före -> Efter – ”Planering, planering”, det viktigaste enligt Angelica

Ingenting är omöjligt – börja med ett första steg

Angelica är ett levande bevis på att även om en mage bråkat i flera år så går den att tämjas. Detta samtidigt som fettprocenten går neråt. Resultatet kom genom att hon vågade se över helheten och utmana sig själv. Detta är vad #vågaät handlar om.

Resultatet av din kost, träning, stress, sömn och dina tankar är hur du kommer känna i vardagen. Och vad du kommer se i spegeln. Balans i livet innebär att behålla livskvalitén samtidigt som du trivs i din egen kropp.

Vill du också gå ner i vikt och ändra din relation till mat med hjälp av konceptet #vågaät? Då kan du prova mitt program Wake up in shape.

Testa Wake up in shape kostnadsfritt i 7 dagar

Där får du sammanlagt 19 kortare föreläsningar under en 3-månadersperiod och andra verktyg. Bland verktygen hittar du massor av goda recept samt en energikalkylator för att räkna ut på ett ungefär hur mycket du behöver äta varje dag.

Prova Wake up in shape gratis i 7 dagar. Om du inte är nöjd under din provperiod så betalar du absolut ingenting.

Registrera dig direkt och kom igång med Wake up in shape gratis i 7 dagar.

Viktminskningstips direkt i inkorgen?

Börja prenumerera – helt gratis! Fyll i namn, e-postadress och tryck på "Ja, tack".

Ja, tack!